Kihniöläinen abiturientti Amalia Yli-Kärkelä aikoo hakea kevään korkeakouluhaussa lääketieteelliseen, johon hän on kerryttänyt pisteitä kirjoittamalla muun muassa pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian. Hän on kuitenkin varautunut välivuoteen. Arkistokuva viime kesältä.
Aino Tuohiluoma
Tuulikki Ketola-Makkonen on ollut Parkanon etsivä nuorisotyöntekijä vuodesta 2018 lähtien. Hänen toimistonsa löytyy kaupungintalolta Löydä polkusi -oven takaa.
Vihoviimeiset uutiset on Ylä-Satakunnan huumoripalsta. Tekstitetty huumorintajuisille.
Viimeinen rakennustyömaa moneen vuoteen. Pappilanpolun senioritalon rakentaminen nosti Parkanon kaupungin viime vuoden nettoinvestoinnit 4,1 miljoonaan euroon, kun kestävä taso on kehitysjohtaja Erkki Hirsimäen mukaan 1,5 miljoonaa vuodessa.
Ylä-Satakunnan arkisto
Pääkirjoitukset ovat lehden kannanottoja ajankohtaisiin aiheisiin.
Pääkirjoitukset ovat lehden kannanottoja ajankohtaisiin aiheisiin.
Linkki verkkoajanvaraukseen löytyy Kolmostien Terveyden kotisivujen etusivulta. Näyttökuva.
Kaksi vuotta sitten kunniatittelin sai Eleonora Printz.
Niina Kivioja
Parkanon kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma tavoittelee Ylöjärven kaupunginjohtajan pestiä. Hän on mukana viiden haastateltavan joukossa.
Valtakunnallinen erä- ja luontokulttuurimuseo ei tule Kaironiemeen Luonnonvarakeskuksen entisiin tiloihin.
Ylä-Satakunnan arkisto / Niina Martikainen
Arto Papunen
Turun yliopiston Porin pisteen opiskelijat perehtyivät kevään mittaan kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman opinnoissaan selvittämään, millaista tietoa Alkkian historiasta on saatavilla. Opiskelijat jaettiin ryhmiin, ja jokainen ryhmä sai aiheen selvitettäväkseen: alueen nimien alkuperä, varavankilan aika, sotavankileirin aika, evakoiden tulo sekä metsäntutkimuslaitoksen toiminnan alkaminen Alkkiassa.
Sanna-Maija Kormano siirtyi muihin tehtäviin.
Ylä-Satakunnan arkisto
Parkanon kaupungintalossa on jaettu töitä uudestaan, kun kaupunginsihteeri Sanna-Maija Kormano lopetti työt ja siirtyy toukokuun ensimmäisellä viikolla jo Ilmajoen henkilöstöjohtajaksi. Työpaikkojen välissä hän pitää viikon loman.
Terveyskeskuksen ajanvarauksen toimivuutta käsittelevässä jutussa oli virheellinen puhelinnumero. Oikea numero on 03 443 3400.
Parkanon Paroonin ajankohtaiseen vappuasuun kuuluu vappunenän lisäksi tänä vuonna hengityssuojain. Paroonia puki Ylä-Satakunnan toimittaja Laura Jokisalo.
Niina Kivioja
Korona-viruksen myötä LC Parkano perui perinteisen Vappu-Leijona-liitteen. Poikkeusolojen piristykseksi Ylä-Satakunnan toimitus on kuitenkin koonnut liitteestä tuttua kevyempää aineistoa tähän vapun alle.
Vappuaaton Mantan lakituksesta käynnistyy monen juhlinta. Tänä vuonna se toteutetaan virtuaalisesti. Korvikkeeksi Faktankarsastaja tarjoaa vessapaperirullatornin lakittamista.
Laura Jokisalo
Vappu tulee, tosin tällä kertaa ilman Vappuleijona-lehteä ja muutenkin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Faktankarsastaja on kuitenkin kaikesta huolimatta hieman tylsistyttänyt kynäänsä näin työväen, ylioppilaiden ja kevään juhlan korvalla. Pahoittelut siitä.
Pääkirjoitukset ovat lehden kannanottoja ajankohtaisiin asioihin.
Tuulivoimalat ovat pyörineet jo vuosia Karviassa. Kihniössä puolestaan ainakin kaksi tuulivoimayhtiötä on tiettävästi tehnyt vuokrasopimuksia maanomistajien kanssa, joskaan hankkeista ei ole hiiskuttu julkisuuteen. Olisiko kuhina naapureissa pannut Parkanon kaupunginhallituksen liikkeelle, kun se päätti, että kaupungin pitää potkia vauhtia tuulivoiman rakentamiseen myös Parkanossa.
Pääkirjoitukset ovat lehden kannanottoja ajankohtaisiin asioihin.
Parikkalasta Poriin ulottuva Suomen kehärata kustantaisi parantamis- ja sähköistämistöineen noin 700 miljoonaa euroa. Osana kokonaisuutta PPH-rata Haapamäeltä Poriin näkisi loistonpäivät uudelleen.
Onko torikatos itse asiassa komeetta, joka kiertää aurinkokunnassamme ja ohittaa Parkanon torin lähietäisyydeltä aina 17 vuoden välein? Tässä viime vuoden suunnitelma.
Suunnittelutalo PPG Oy
Tuli vuosi sitten luvattua, ettei Parkanon torin vappuriehassa enää vuonna 2020 tarvitse kastua räntä- tai vesisateessa, kun torille on rakennettu katos. Nyt täytyy oikaista. Katosta ei ole, mutta eipä toisaalta ole vappuriehaakaan, joten puoliksi tuo lupaus toteutuu. Ja voihan olla, ettei tule räntääkään.
Parkanon kaupunki ostaa hallintoylilääkärin palvelut yhteistoiminta-alueelleen vastaisuudessa Mänttä-Vilppulasta. Asia tuli ajankohtaiseksi, kun nykyinen hallintoylilääkäri Matti Rajamäki on jäämässä eläkkeelle. Virkaa tulee hoitamaan yleislääketieteen erikoislääkäri Tarja Marjamäki.
Mistä on tullut turha tapa liittää kuntaliitosten kokeneiden maantieteellisten paikkojen nimen eteen kunnallishallinnon yksikköä tarkoittava määre? Ikään kuin sillä olisi merkitystä esimerkiksi poliisiuutisten yhteydessä.
Raha puhuttaa aina, ja nyt pinnalla ovat koronatukirahat ja etenkin Business Finlandin koronatukirahat. Satojentuhansien jakautuminen on aiheuttanut eräänlaista kismitystä. Yleiseen oikeustajuun kaikki päätökset eivät ihan tunnu mahtuvan, vaikka tapahtunutta on selitetty sillä, että linjauksille löytyy pykälistä perusteita.
Kukapa olisi aavistanut, että ihka ensimmäinen kesätyöpaikka mansikanpoimijana saattaisi olla aika kovaa valuuttaa vuonna 2020? Tosin kömpelöin ja hitain suomalaiskäsin hoidettu korjuu kyllä varmaan nostaisi ruusukasvin heimoon kuuluvan epähedelmän kilohintaa sen verran, että mansikat maksaisivat mansikoita
Teekkareiden jäynät ovat yleensä erottamaton osa vappua. Jäynien jäynä tehtiin vuonna 1961, kun joukko Otaniemen teekkareita sukelsi viemään Paavo Nurmen patsaan pronssisen pienoismallin Wasa-laivan kannelle. Seuraavana päivänä vuonna 1628 uponnut laiva nostettiin seremoniamenoin – Nurmen patsaineen kaikkineen.
Parkanon torille vedettiin asvalttia kesäkuussa 2002.
Ylä-Satakunnan arkisto / Maarit Lehto
Yksi Parkanon viime vuoden tilinpäätöksen ilonaiheista on asvalttikartellikorvaus, jonka kaupunki sai 12 vuoden odotuksen jälkeen. 184 656 euroa ja 65 senttiä on Parkanonkin taloudessa ihan kiva summa, vaikka se onkin korvausta aikanaan liikaa maksetuista päällystyshinnoista, siis omaa rahaa.
Tämä kuva on Kihniön ja Parkanon välisestä pyöräilyottelusta viime vuodelta.
Ylä-Satakunnan arkisto/Laura Jokisalo
Kihniö–Parkano-pyöräilymaaottelu on järjestetty vuodesta 2012, mutta tänä vuonna kaikki Ylä-Satakunnan kunnat kohtaavat toisensa polkien elo–syyskuussa. Näiden kuntakumppanuuspyöräilyjen äiti on Karvian liikuntasihteeri Sirpa Ala-Rämi.
Perinteinen haastepyöräilykausi alkaa jälleen 31 kunnan alueella vappuna ja kestää juhannukseen. Koronapandemia vaikuttaa kampanjaan siten, että kirjauslaatikot ja -paikat ei ole tällä kertaa käytössä.
Vuonna 2014 hyväksytty Pirkanmaan maakuntakaava on tuulivoiman osalta päivityksen tarpeessa, arvioi maakuntahallitus maanantaina. Tuulivoima-alueiden kartoitukset tehtiin vuonna 2012, ja tällä välillä yksittäiset voimalat ovat kasvaneet merkittävästi sekä kooltaan että teholtaan.
Pirkanmaan käräjäoikeus on päättänyt jättää tutkimatta kanteet, jotka koskevat Kihniön ja Parkanon riitaa sote-sopimuksesta. Kihniön kunta oli asian kantaja ja Parkanon kaupunki vastaaja.
Parkanon ja Kihniön yksinyrittäjät ovat voineet hakea 2 000 arvoista kertakorvausta eli korona-avustusta maanantaista 20. huhtikuuta lähtien. Kaikkien Pirkanmaan kuntien avustushaku tapahtuu sähköisesti tukialusta.fi-sivuston kautta.
Parkanon kaupungin suunnittelijan viran täyttö on aiheuttanut keskustelua yleisönosastossa. On puhuttu siitä, miten julkinen haku haastatteluineen meni. Toisaalta Ylä-Satakunnalle on esitetty sellainenkin näkemys, että viran olisi voinut täyttää ilman hakuakin, koska valitulla on takana vuosien ketju määräaikaisia työsuhteita Parkanon kaupungilla. Se on sinänsä työsuhteen vakinaistamisen peruste.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.