Hyvän elämän eväät valmistetaan varhain. Pikkulapsivaiheessa perheiden hyvät palvelut ja tukitoimet kannattavat, sillä useimpien aikuisiän mielenterveysongelmien taustalla on lapsuudessa koettu vanhemman mielenterveys- tai päihdeongelma. Lastensuojelussa tavatut lapset valitettavan usein tavataan uudelleen nuorina aikuisina erilaisten tukitoimien äärellä, ja työelämään suuntautuminen on vaikeaa.
Monen perheen haasteeksi nousee työn, perhe-elämän ja opiskelun yhdistäminen. Tukiverkostot saattavat olla kaukana tai isovanhemmat vielä työssä. Laadukas neuvolatyö ja varhaiskasvatus tukevat lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista sekä edistävät hyvinvointia. Haasteen muodostaa koulutettujen lastentarhanopettajien saaminen varhaiskasvatukseen. Kokonaisvaltainen perheiden oikein kohdennettu tuki, ehkä vanhemmuusvalmennuksen kokeilu tai kodinhoitajien palkkaaminen, maksavat itsensä helposti takaisin kaaren myöhemmissä vaiheissa.
Kouluissa tukitoimien tarve on kasvanut hurjasti. Korona-aika on lisännyt opiskelijoiden syrjäytymistä ja mielenterveysongelmia. Voitaisiinko näitä tukitoimia vähentää, jos annetaan oikein kohdennettua ja tuloksellista tukea aikaisemmin? Lasten ja nuorten hyvinvointia ja osallisuutta kasvattamalla kasvatamme heitä yhteiskunnan täysipainoisiksi jäseniksi – valmiiksi opintoihin ja työelämään.
Toimivat sotepalvelut ovat selkäranka, joilla pidetään parkanolaiset mahdollisimman toimintakykyisinä. Meillä Parkanossa toimivan soten kokonaisulkoistuksen myötä on pystytty turvaamaan erinomaiset palvelut ja samalla leikkaamaan sote-kustannusten kasvua usealla miljoonalla. Hallituksen suunnittelema sote-uudistus uhkaa parkanolaisten toimivia palveluja – muun muassa lääkärin ilta- ja yöpäivystystä. Huolestuttavaa on myös meitä lähellä olevien erikoissairaanhoidon huippuyksiköiden Tays:n Sydänsairaalan ja tekonivelsairaala Coxan mahdolliset alasajot. Purematta ei voi näitä palasia niellä.
Elämänkaarelle voi osua monenlaisia haasteita. Pitkäaikaissairaiden ja vammaisten yhdenvertaisuus ja oikeus osallisuuteen omassa elämässä kuuluvat ihmisyyteen, ja se tulee ottaa huomioon päätöksenteossa. Näiden henkilöiden hyväksi korvaamattoman arvokasta työtä tekevät omaishoitajat. Esimerkiksi vaikeavammaisen palveluasuminen maksaa kunnalle 45 625 euroa vuodessa, kun taas omaishoitajan palkkiot sekä vapaapäivien aikainen tilapäishoito 11 976 euroa. Puhumattakaan siitä, että omainen on läheiselleen usein paras mahdollinen hoitaja. Omaishoitajista on pidettävä huolta!
Ikääntyvä väestö on Parkanolle voimavara eikä ikä saa olla este laadukkaalle elämälle. Tarvitaan toimintakykyä ja kotona pärjäämistä ylläpitävää fyysistä ja sosiaalista toimintaa, jotta elämä olisi omatoimista mahdollisimman pitkään. Seniorit ovat aktiivisia vapaaehtoistoiminnassa ja harrastuksissa. Kolmannen sektorin toiminta on erittäin arvokasta monelle ikääntyvälle. Tätä yhteistyötä pitää kehittää edelleen.
Tietyssä elämänkaaren vaiheessa tarvitaan enemmän apua arkeen. Kuntouttavan työotteen myötä voidaan lykätä ikäihmisten laitoshoidon tarvetta. Parkanossa on kehitetty myös asumisolosuhteita uuden senioritalon myötä. Uudenlainen asumisyhteisö tarjoaa enemmän sosiaalisia kontakteja sekä monipuolisia palveluita ja parantaa näin senioreiden elämänlaatua.
Optimikaarella hyvinvoivasta vauvasta kasvaa hyvinvoiva lapsi ja nuori, joka elää turvatun lapsuuden ja saa hyvät eväät elämään. Hän kasvattaa hyvinvoivia jälkeläisiä ja tekee pitkän työuran, eläen laadukkaan elämän ja kantaen kortensa myös yhteiskunnalliseen kekoon. Vielä vanhuksenakin elämässä on laatua ja iloa. Elämänkaarella tarvittavat tukitoimet tulee suunnata tehokkaasti ja ennaltaehkäisevästi oikeisiin asioihin, turhaa byrokratiaa välttäen.
Johanna Kaunismäki
Saila Pajuniemi
Saara Viitaharju
Pasi Viitasalo
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.