Viime vuosikymmeninä yhä useamman työ on muuttunut paikallaan pysyväksi sisätyöksi. Koko työ- tai koulupäivä saattaa kulua samalla tuolilla, tietokoneen ääressä istuen. Virtuaalimaailma voi huomaamatta viedä suuren osan vapaa-ajasta. Liikkumattomuus on lisääntynyt ja sen pelätään johtavan kansanterveyden rapautumiseen sekä terveydenhoitokulujen merkittävään kasvuun.
Useissa tutkimuksissa on havaittu lähiluonnon merkitys liikkumisen aktivoijana: mitä lähempänä ja mitä laajempi viher-
alue on, sitä enemmän asukkaat liikkuvat. Päivittäinen ulkoilu on erityisen tärkeää lapsille, iäkkäiden toimintakyvylle ja jopa aivoterveydelle.
Koronavirus on saanut kansalaiset liikkeelle; kansallispuistot täyttyvät kaupunkilaisista. Meidän parkanolaisten ei ole pakko lähteä Seitsemiseen jonottamaan luontoon pääsyä – täällä luonto alkaa melkein jokaisen takapihalta. Luonnossa oleskelulla ja liikkumisella on monia positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin ja terveyteen. Moni kokee viherympäristön rauhoittavan ja vähentävän stressiä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kyseessä ei ole pelkkä oma tuntemus, vaan luontoliikunta alentaa mitattavasti verenpainetta ja stressihormonien määrää elimistössä.
Krooniset tulehdusperäiset sairaudet ovat lisääntyneet teollistuneessa maailmassa. Nykyään arvellaan, että terveys edellyttää kontaktia monimuotoiseen luontoon ja sen hyviin mikrobeihin. Mitä monimuotoisemmassa ympäristössä elämme, sitä monimuotoisemmaksi muodostuu elimistömme mikrobisto. Kaupunkiympäristöstä puuttuu tekijöitä, joita immuunijärjestelmä tarvitsee pysyäkseen tasapainossa. Tilannetta voi korjata luontoliikunnan avulla, jolla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia immuunipuolustukseen.
Lapsuudessa immuunipuolustus on vasta kehitysvaiheessa, joten myös kaupunkilaislasten luontokosketus olisi elintärkeää. Monien koulujen ja päiväkotien pihamaille onkin alettu siirtää metsästä kunttaa ja tehdä multalaatikoita kasveineen. Lapset kannattaa ottaa mukaan metsäretkille pienestä pitäen.
Parkanossa luonto on lähellä vaikkapa Kallion luontopolun monimuotoisessa metsässä, Paronin taipaleella, Rantareitillä. Satakunnankadulta kohti Vaasantietä menevän kävelytien varren alppiruusut tai keskustan monet puistot omenapuineen ja istutuksineen houkuttelevat liikkumaan – vaikka joka päivä.
Eira-Maija Savonen
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.