Onko pyhäinpäivästä tullut kaikkein merkityksellisin pyhä meille? Joulun sanoman päälle on kasaantunut niin paljon muuta ”kuorrutusta”, että se alkaa jo kadota. Pääsiäistä alkaa taas olla jo vaikea ymmärtää, vaikka siinä on joka päivälle sanomansa ja siihen tähtää kaikki kristillisessä uskossa. Helluntai lienee jo kadottanut merkityksensä nykyihmiselle.
Mutta pyhäinpäivä, joka puhuu kuolemasta, ylösnousemuksesta ja Taivaasta, kiinnostaa alati, eli mitä kuoleman jälkeen? Enää ei juuri muistella menneen ajan Pyhiä, vaan rakkaita edesmenneitä omaisia, ja samalla pohditaan kuolemaa ja sen jälkeistä. Lisäksi kynttilöiden sytyttely haudoilla tai kirkon kynttilähartaudet ovat sopiva seremonia ja riitti tähän pimeään aikaan. Niiden kautta hiljentyminen asian äärelle mainiosti onnistuu.
Tuntuu kuin kirkkomusiikkikin kauneimmin juuri Pyhäinpäivässä soisi, ja kerran vuodessa jaksaa laulaa vähän mollivoittoisampaakin, jossa myös elämän rajallisuus tulee esille.
Vanhastaan pyhäinpäivä ei ole kuitenkaan synkistelyn pyhä, enempi kiitosjuhla. Kiitämme edellä kulkeneista pyhistä ihmisistä. Muistamme heitä rukouksissamme ja luotamme Pyhien myös rukoilevan meidän puolestamme. Kiitämme myös rakkaistamme, jotka ovat jo kuolleet, ja uskomme heidät Jumalalle ja Taivaaseen. Samalla tässä pohdimme omaa taivasmatkaamme ja Taivasta yleensäkin. Pohdimme Pyhiä asioita!
Pyhäinpäivänä myös Jeesus julistaa pyhiksi seuraajansa, Vuorisaarnan alun sanoin: Autuaita olette te… Runsas kirkkokansa jää julistuksen alla pohtimaan omaa pyhyyttään tai rakkaittensa pyhyyttä, Sanan valossa: Kuulunko minä noiden Jeesuksen autuaiden joukkoon?
Oppi-isämme Martti Luther vastaa: Joka tahtoo väittää olevansa kristitty, hänen täytyy myös väittää olevansa pyhä ja vanhurskas. Sillä kristityn täytyy olla pyhä ja vanhurskas, muuten hän ei ole mikään kristitty, koska kristikunta on pyhä ja koko Raamattu sanoo kristittyjä pyhiksi ja vanhurskaiksi… … Mutta meidän on tiedettävä, että mekin puolestamme olemme Aadamin lapsina kirottuja syntisiä ja ettei meillä ole omaa vanhurskautta eikä pyhyyttä. Mutta koska meidät on kastettu ja me uskomme Kristukseen, me olemme Kristuksessa ja Kristuksen kanssa pyhiä ja vanhurskaita, sillä hän otti pois syntimme ja armahti, puki ja kaunisti meidät pyhyydellä. Näin on koko kristillinen kirkko pyhä, ei itsessään eikä omasta ansiostaan, vaan Kristuksessa ja Kristuksen pyhyyden vuoksi, niin kuin Paavali sanoo (Ef. 5: 26) ”Pyhittääkseen sen. Hän pesi sen puhtaaksi vedellä ja sanalla… Koska pyhillä on aina syntinsä näkyvissään, he rukoilevat vanhurskautta Jumalalta hänen laupeutensa mukaisesti…”Minä kurja syntinen!” ja ”Anna meille meidän syntimme anteeksi”…Väitänpä, että kristitty ihminen on sellainen, joka on syntinen, tunnustaa sen sekä tuntee tästä tuskaa.”
Kirkossa olemme siis Taivasmatkalaisia ja pyhiä, joita olivat varmasti myös edellä käyneet rakkamme, jotka ovat jo Jumalan käsivarsille lasketut. Tuosta Taivas-toivosta palavat kynttilät kirkkojen alttareilla ja haudoilla, ja valaisevat meidänkin tietämme…
Seppo-pappi
Karvia
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.