Pääkirjoitukset ovat lehden kannanottoja ajankohtaisiin aiheisiin.
Muuttaminen paikkakunnalta toiselle on osa luonnollista elämänkiertoa. Vanhempien hoivista tie vie monella ensin opiskelupaikkakunnalle. Seuraavana vie työ, parisuhde tai muu syy. Työ lienee keskiössä, sillä juuri työ takaa leivän ja toimeentulon. Seniorivuosille siirryttäessä moni intoutuu vielä muuttoon, osa palaa jopa juurilleen.
Ilmiönä kaupungistuminen on ollut voimissaan jo vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja. Siihen liittyy lukuisia eri vaiheita. Suomessa sotien jälkeiset suuret ikäluokat saavuttivat työiän 1960-luvulla, jolloin virta maaseudulta kaupunkeihin kasvoi tuntuvasti. Työtä oli tarjolla kaikille kykeneville, osa suuntasi työn perässä jopa Ruotsiin. Virta maalta kaupunkeihin on jatkunut voimakkaana näihin päiviin saakka. Monet kunnat kamppailevat tuskissaan, kun väki vähenee, mutta palveluihin pitäisi samalla satsata enemmän kuin koskaan. Kilpailu muuttajista käy kuntien kesken pitkälti samoilla teemoilla.
Kaupungistuminen on globaali ilmiö, jonka suuntaa emme pysty muuttamaan. Osaa ammatteja koskee kuitenkin uusi muutosilmiö, jota koronapandemia on vauhdittanut. On todettu ja käytännössä nyt myös koeteltu, että niin sanottua tietotyötä voi todella tehdä mistä hyvänsä. Merkit osoittavat, että ilmiö tuo ainakin jossakin määrin muuttajia maaseudulle.
Toinen uusi ilmiö on, että maaseudun työpaikkoihin ei tahdo löytyä tekijöitä. Aikaisemmin tekijöitä on pois muuttaneista huolimatta piisannut. Nyt monin paikoin kauhotaan laarin pohjia. Tähän ilmiöön tietotyöläisten virta osuisi hyvään saumaan. Näin monelle puolisolle voi löytyä työpaikka työssäkäyntialueelta.
Näistä mahdollisuuksista kannattaa kasvavassa määrin viestiä etenkin pois muuttaneille. Kunnille nämä uudet ilmiöt ovat nyt selkeä mahdollisuus. Niiden painoarvo kasvaa sitä mukaa, kun maaseudun muuttotappiokuntien ikärakenne tasoittuu. Sekin on jo näköpiirissä.
Jukka Huikko
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.