Arto Papunen on karvialainen freelance-toimittaja, videokuvaaja sekä Ylä-Satakunnan juna-asiantuntija. Papunen on myös aktiivinen VPK-lainen.
Korona-ajat ovat saaneet päätöksentekoonkin muutoksia. Monessa valtuustossa on käsitelty kokousten sallimista tarvittaessa etänä. Oman kunnan valtuustossakin yksi valtuutettu seurasi valtuuston kokousta etäyhteyden välityksellä. Toki etäyhteyden välityksellä olen kuullut kokoustaneen muitakin julkisia organisaatiota ympäri Suomen ja myös etäkokoustamista ovat suosineet esimerkiksi yritykset ja yhdistykset.
Eduskunnassa sen sijaan äänestysmahdollisuus on päätetty kevään aikana sallia puolueiden yhteisellä sopimuksella vain joka neljännelle kansanedustajalle. Onko tämä demokratiaa? Oltaisiinhan voitu tämä toteuttaa aavistuksen pitkitettynä, että jokainen voisi vuorollaan käydä salissa äänestämässä kun ensin toiset ovat antaneet äänensä ja siirtyneet muualle. Tietysti eduskunnassakin voisi tehdä niinkuin kunnissa on tehty ja sallia äänestäminen etänä. Kait eduskunnalla riittäisi tekniikkaa ja rahoitusta jotta varmistetaan, että ääni tulee oikeasti kansanedustajalta vaikkei tämä olisi salissa painamassa sitä nappia?
Toinen selkeä ero kunnallispolitiikan ja eduskuntatyöskentelyn välillä on se, että kunnallispolitiikassa on helppoa kutsua varavaltuutettu paikalle kun valtuutettu on pois. Eduskunnassa sen sijaan poissaoleva kansanedustaja on oikeasti pois vaikka kokouksen takia eikä paikalle raahata varakansanedustajaa. Itse näkisin, että kunhan eduskuntakin voisi siirtyä nykyaikaan äänestämisessä, voisi vaikka kokousmatkalla ulkomailla oleva kansanedustaja äänestää etänä, jos siellä vain mahdollista. Tietysti toinen asia mitä voisi miettiä on varakansanedustajien rooli ja voisiko näitä enemmän käyttää kansanedustajien pidempien poissaolojen korvaajina.
Twitterissäkin kyseltiin, kuinka väki koki etäkokoustamisen. Mielipiteiden joukosta oli havaittavissa, että jos kokouksen asialista on lyhyt ja tehtävät päätökset eivät tarvitse pitkiä perusteluita niin kokous kannattaa pitää etänä. Sen sijaan, jos tarvitaan enemmän luovaa ajattelua päätöksenteon tueksi niin kannattaa pitää normaali kokous. Moni myös ajatteli kuinka paljon kokousmatkat vievät aikaa. Toisaalta, jos kokouksia on harvakseltaan ja siellä näkee harvemmin nähtyjä ihmisiä, voi normaaliin kokoukseen lähteminen aiheuttaakin mukavan irti normiarjesta -ilmiön, vaikka kokousmatkaa saattaisi tulla runsaasti.
Arto Papunen
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.