Kirjoittaja on Ylä-Satakunnan bloggaaja, joka toimii yrittäjänä taloushallinnon ja konsultoinnin saralla sekä kaupunginvaltuutettuna (kok.) ja kaupunginhallituksessa Parkanossa.
Parkanossa on perinteisesti luotettu kaupan ja teollisuuden vetovoimaan, myös onnistuneesti. Toivon, että menestys jatkuu näillä molemmilla toimintasektoreilla. Liiketoimintaympäristöt kuitenkin muuttuvat ja paljon puhutaankin työelämän ja liiketoiminnan murroksesta ja onhan muutos ollut hurjaa.
Maaseudulla muutos on näkynyt siinä, että työpaikat ovat siirtyneet kasvukeskuksiin. Teollisia työpaikkoja on kovalla kädellä vähennetty ja korvaavia työpaikkoja uusilta aloilta ei ole tullut vastaavasti. Tämä murros on kaikkien tiedossa.
Mihin uusia työpaikkoja sitten syntyy? Niitä syntyy asiantuntijatehtäviin.
Asiantuntijat toimivat esimerkiksi suunnittelun, johtamisen, digitalisaation, tieto- ja viestintäteknologian, lakipalveluiden, taloushallinnon, HR:n, koulutuksen, liiketoiminnan kehittämisen, rahoituksen, logistiikan, arkkitehtuurin, kansainvälisen kaupan, markkinoinnin ja vaikkapa hallinnon tehtävissä. Nämä tehtävät taas sijaitsevat kaikilla eri toimialoilla, mm. teollisuudessa, kaupan alalla, palveluyrityksissä, energiasektorilla, ICT-yrityksissä, kuljetusyrityksissä, terveydenhuollossa tai vaikkapa kunnissa.
Nämä työtehtävät vaativat yleensä hyvän koulutuksen ja niistä maksetaan kohtuulista palkkaa, joskus kovaakin. Asiantuntijatyö siis tuo kuntiin hyvin verotuloja. Yllätys kyllä, eivät nämä työpaikat ole yksinomaan kasvukeskuksissa. Näitä löytyy paljon Parkanostakin, niin yksityiseltä kuin julkiseltakin sektorilta. Usein asiantuntijatehtävät ovat keskeisessä asemassa myös ns. perinteisten toimialojen kehityksessä. Korkean teknologian ja tuottavuuden teollisuusyrityksissä saattaa jopa yli puolet työntekijöistä olla asiantuntijoita.
Asiantuntijatyö on myös työtä, jossa asiakkaat ovat usein globaaleja tai ainakin oman paikkakunnan ulkopuolella. Ne siis tuovat kassavirtaa ja sitä kautta verotuloja kuntaan hyvinkin kaukaa.
Väitän, että ne pienet kunnat voittavat omassa verrokkiryhmässään, jotka nostavat asiantuntijuuden valokeilaan. Tämä ei tarkoita sitä, että paikkakunnalle pitäisi saada yliopisto tai AMK, mutta yhteistyötä niiden kanssa tulee tehdä. Pitäisi myös nähdä, että tämän päivän tuotavimmat investoinnit eivät aina enää ole seiniä ja isoja koneita, vaan tietojärjestelmiä, algoritmeja, käyttäytymisen ymmärtämistä, ja ennen kaikkea tiedon hyödyntämistä. Otan esimerkkinä oman yrityksemme Suomen Lakitilitoimisto Oy:n. Olemme luoneet kahdessa vuodessa 22 asiantuntijatyöpaikkaa, joista Parkanossa työskentelee seitsemän. Palvelumme jakaantuvat taloushallintoon, lakipalveluihin, HR-palveluihin ja yritystoiminnan kehittämispalveluihin sekä isännöintiin. Suurimmat investoinnit on tehty tietojärjestelmiin ja osaamisen kehittämiseen.
Kyse ei kuitenkaan ole yksinmaan asiantuntijapalveluita tarjoavista yrityksistä vaan siitä, miten asiantuntijatyön avulla voidaan tuottavuutta parantaa ja löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia millä tahansa toimialla. Mitä suurempi on työtunnin tuottavuus kunnan yrityksissä, sitä enemmän kunta saa verotuloja ja samalla se luo uutta kysyntää myös palveluille ja vähittäiskaupalle.
Parkanon elinkeinopoliittisessa keskustelussa tulisikin katsetta kääntää kohti uusia mahdollisuuksia, ja ymmärtää, että maailmaa muuttuu kovaa vauhtia.
Juha Tuominen
Kirjoittaja kokoomuksen kuntavaaliehdokas.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.