Kansakoulunopettajilla oli monissa kyläkouluissa virantuomana etuna koulun yhteydessä asunto, peltotilkku ja lehmä. Paitsi että oli siis katto pään päällä, oli myös ruokaa ja kesäpuuhaa. Oppilaat ja opettajat tarvitsivat pitkät kesälomat viljelytöihin ja tietenkin oli sitten vielä syksymmällä perunnannostoloma.
”Niin muuttuu maailma, Eskoni.” Nykyään opettajilla ole velvoitetta tai edes mahdollisuutta asua koululla. Itse asiassa monet opettajat asuvat jopa toisella paikkakunnalla nauttien vapaasta asioinnista kaupassa, kun ei tarvitse peitellä omaa mäyräkoiraa tai olla näkemättä, kun ysiluokan Niko ostaa tupakkaa.
Nykyisen EU:n tehomaatalouden aikana opettajalla olisi suuria vaikeuksia säädösten mukaan ylläpitää lehmää ja toisaalta kuluttaa se kaikki maito – edes oppilaiden ollessa koulussa, vaikka olettaisikin, että kaikki laktoosi-intolerantikot voisivat juoda kokomaitoa.
Opettajien palkoista on puhuttu paljon. Sanotaan, että opettajat ovat moniin korkeakoulutettuihin verrattuna alipalkattuja. Työskenneltyäni myös järjestöalalla, voin kertoa, että opettajien matalapalkkaisuus on osittain kyllä myytti. Eräs kollega minulle valaisi kesäloman ja palkan välistä yhteyttä niin, että itse asiassa kesäkuu ja elokuun alku ovat koulun kesäkeskeytystä, kun taas heinäkuu on varsinaisesti opettajien kesälomakuukausi, kuten muillakin aloilla. Ja kun opettajille kuitenkin maksetaan palkkaa kahdentoista kuukauden ajan, kesäkeskeytyksen palkka leikataan tasaisesti opetuskuukausilta. Eli jokaisen opetuskuukauden palkka on yli kymmenen prosenttia todellista pienempi, jotta se kattaa myös kesäkeskeytysviikot.
Paitsi että opettajat kyllä hoitavat virkatehtäviä vielä kesäkeskeytyksen aikana. Opettajan koulu ei nimittäin lopu siihen, kun oppilaat pelmahtavat kesälaitumille, vaan yhtä ja toista raportointia ja valmistelua jatkuu vielä ”kesäloman” alkupäivinä.
Paitsi sitten on sijaisopettajat. Sijaisopettajien pesti usein loppuu kevätjuhlaan, ja kesälomalla säästyy kunnan rahat – tai sitten sen nostaa virkavapaalta kesälomalle palannut varsinainen viranhaltija. On myös tapauksia, että sijaisopettajan sopimus loppuu toukokuun loppuun ja viran vakituinen haltija palaa kolmeksi kesäkuun päiväksi laulattamaan suvivirttä.
Ilmainen kansanopetus on kehitetty alunperin kristinuskon perusteiden ja lukutaidon opettamiseksi, jotta jokainen voisi itse lukien tutkistella Raamatun sanaa. Oppivelvollisuuskoulun työajat on määritelty koneettoman maanviljelyn mukaan. Luokanopettajien palkka muistuttaa kansakoulunopettajan palkkaa, kun taas aineenopettajan palkka muistuttaa oppikoulunopettajan palkkaa. Kun instituution visio ja arvot vaihtuvat matkanvarrella, voisi tietysti olla aiheellista kysyä, säilyykö missio kuitenkin ennallaan. Ja itse asiassa koronteeni ajan koulu nostikin tämän kysymyksen keskusteluun, mutta joidenkin onneksi se unohtui terassien auettua.
Pinnan alla kuplii suuri koulu-uudistus, jota kaikki eivät vielä tunnusta tarpeelliseksi. Toisin on soteuudistuksen kanssa, jonka tarpeen myöntävät kaikki. Nyt olisi kyllä hyvä aika uudistaa molemmat ennen kuin Google ja Facebook tekevät sen isolla datalla ja isolla rahalla.
Jaakko Viitala
PS. Jos sie tarviit luokanopettajaa kesätöihin, tässä siulla ois sellane.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.