Parkanon yhtenäiskoulun ruokasalista otettu arkistokuva on vuodelta 2023, eikä liity koulukiusaamistapaukseen millään tavalla.
kuvaaja Niina Kivioja / käsittely Mari Kallio
Parkanon yhtenäiskoulun yläluokilla selvitetään koulukiusaamista, johon epäillään osallistuneen poikkeuksellisen suuri määrä oppilaita.
7.–9.-luokan vanhemmille osoitetussa Wilma-viestissä rehtori Jenni Annala kirjoittaa, että kuluvan lukuvuoden aikana yläluokilla on ilmennyt kiusaamista, kuten huutelua, ilkeilyä, haukkumista ja joukosta ulos jättämistä.
– Valitettavasti tällä hetkellä on se tilanne, että muutamaa oppilasta kiusataan lähes päivittäin.
Annalan mukaan puhuttamisista ja puuttumisesta huolimatta tilanne on jatkunut ja laajentunut. Hän kertoo, että mukaan on noussut eri vuosiluokilta epätavallisen monta uutta nimeä, joiden osuutta selvitetään.
Jenni Annala ei vahvista, monenko oppilaan nimi on noussut selvittelyissä esiin, mutta Ylä-Satakunnan saamien tietojen mukaan koulu selvittää tapauksessa yhteensä lähes 40 oppilaan osuutta. Oppilaiden vanhemmat saavat tiedon epäilystä.
Rehtori Jenni Annala toteaa olleensa viime syksystä lähtien mukana yläluokkalaisten arjessa. Koulukiusaamistapauksia tulee esiin tasaisin väliajoin. Annalan arvion mukaan kiusaamista ei ole esiin nousseesta tapauksesta huolimatta tällä hetkellä aiempaa enempää.
Niina Kivioja
Jenni Annala kertoo, että luokanvalvojat ja kasvatusohjaaja puhuttavat ja selvittävät nuorten osallisuutta asiassa, minkä jälkeen vanhempiin ollaan uudelleen yhteydessä. Osapuolten kesken voidaan järjestää joissakin tapauksissa myös sovittelu.
Rehtori kertoo, että jos kiusaamisessa mukana ollut nuori ei muuta toimintaansa keskusteluiden jälkeen, kutsutaan hänet vanhempiensa kanssa koulupoliisin johtamaan yhteiseen tilaisuuteen. Kiusaamiseen osallistuneista tehdään tuolloin puuttumisen mallin mukaisesti myös lastensuojeluilmoitus.
Annala toteaa koulun pyytäneen tapauksessa yhteistyöhön koulupoliisin ja sosiaalitoimen, koska koulun toimet ja resurssit eivät yksistään riitä.
– Tämän viikon maanantaina kaikille yläkoululaisille järjestettiin vuosiluokittain tilaisuus, jossa koulupoliisi Marko Sokura kävi läpi laillisuuskasvatusta ja käsitteli myös kiusaamisen rikosoikeudellista vastuuta.
Annala muistuttaa, että kiusaaminen voi täyttää myös rikoksen tunnusmerkit, jolloin asia etenee omaa väyläänsä.
– Koulupoliisin viesti on, että epäilykin kiusaamisesta riittää, ja tällöin oppilaalla on velvollisuus selvittää oma osansa asiassa koululle tai tarvittaessa viranomaiselle.
Jenni Annala toivoo, että kiusaamista käsiteltäisiin kotona joka tapauksessa. Hän muistuttaa, että myös hiljainen mukana oleminen on kiusaamisen hyväksymistä.
– Toivomme jokaisen perheen suhtautuvan asiaan vakavasti ja olemaan tarvittaessa yhteydessä luokanvalvojaan, mikäli herää kysymyksiä.
– Jokaisella asiaan kuuluvalla tai kuulumattomalla on velvollisuus miettiä omaa toimintaa ja tarvittaessa muuttaa sitä. Kiusaaminen pitää saada loppumaan.
Kiusaamista on käsitelty koulussa myös yleisesti järjestämällä muun muassa toiminnallisia työpajoja, luentoja sekä kysely kiusaamisesta ja siihen puuttumisesta.
Kiusaamistapaukset rohkaistaan tuomaan ilmi, ja koululla on käytössä useita kanavia ja tapoja, joiden välityksellä kiusaamisesta voi kertoa.
– Jokainen tapaus on otettu käsittelyyn, niihin on puututtu ja kiusaaminen on saatu loppumaan.
Perheitä ja nuoria hän haluaa kuitenkin muistuttaa myös siitä, että kaikenlaista sattuu ja nuorena tulee hölmöiltyä, mutta käytöstään on mahdollista muuttaa.
– Opiskeluhuoltopalveluita tarjotaan aina kaikille osapuolille.
Mari Kallio
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.