Hautausmaan kappelin remontti ja uuden ruumishuoneen rakentaminen maksaa noin 280 000 euroa.
Arto Papunen
Karvian seurakunnan toiminta- ja taloussuunnitelman takakantta koristaa Turun arkkihiippakunnan Realismi ja toivo -muutoshankkeen logo.
Talouspäällikkö Marjatta Rämön mukaan tunnus kuvastaa osuvasti seurakunnan nykytilannetta.
Talouden laskevat luvut ovat realismia. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että nykytilanne ei voi jatkua.
– Toimintaan on tulossa välttämättömiä muutoksia, ei kertarysäyksellä, mutta pikkuhiljaa, Rämö toteaa.
Toivoa seurakuntalaisille luo kirkon ydinsanoma. Sitä ei olla viemässä mihinkään, vaan seurakunta aikoo viedä kirkonmenoja yhä enemmän kylille eli kunnan, järjestöjen ja kyläyhdistysten toimitiloihin.
Toiveikkuutta lisää myös hiippakunnan vaihdos. Rämö uskoo, että muutos avaa yhteistyön mahdollisuuden Turun arkkihiippakuntaan kuuluvan Kankaanpään kanssa. Yhteistyöstä toivotaan säästöjä toimintamenoihin.
Säästöä syntyy myös kirkonkirjojenpidossa, kun Karvia siirtyy arkkihiippakunnan keskusrekisteriin viimeistään vuonna 2022.
Vain välttämättömät kiinteistöt jäävät
Realismi kiteytyy kirkkovaltuuston hyväksymään 41 000 euroa alijäämäiseen talousarvioon. Vuosikatekin on noin 10 000 euroa miinusmerkkinen. Se kertoo siitä, että tulovirta ei riitä kattamaan toimintamenoja.
Seurakunnan tilinpäätökset ovat olleet jo kymmenen vuoden ajan enimmäkseen alijäämäisiä.
Vuoden 2018 tulos kääntyi plussan puolelle kiinteistöjen myyntivoittojen myötä, ja tällä hetkellä edellisten kausien ylijäämää on kertynyt reilut 200 000 euroa.
Ahdinkoa helpottamaan kirkkovaltuusto on päättänyt myydä Rastiaisten leirikeskuksen ja mökkitontin. Niiden arvioitu myyntitulo on 170 000 euroa. Suunnitelmiin kuuluu myös paritalon myyminen vuonna 2021. Sen myyntituloksi on ennakoitu noin 100 000 euroa.
Suunniteltujen kiinteistökauppojen jälkeen seurakunnan omistukseen jäävät toiminnan kannalta oleellisimmat eli kirkko, seurakuntatalo ja siunauskappeli.
Investointisuunnitelmista suurin on siunauskappelin korjaus ja uuden ruumishuoneen rakentaminen. Niiden kokonaiskustannusarvio on 280 000 euroa.
Ruumishuoneen rakentaminen on vasta suunnitteluvaiheessa, mutta tarve on Rämön mukaan todellinen.
– Nykyinen ruumishuone sijaitsee kappelin kellarissa, jonne vievät kapeat ja jyrkät portaat. Painavien arkkujen kantaminen portaissa on ongelmallista työturvallisuuden takia. Ongelmaan on yritetty löytää ratkaisu, ja näyttää siltä, että uusi rakennus on näillä näkymin järkevin vaihtoehto.
Rakentamispäätös riippuu siitä, saako hanke kirkkohallitukselta avustusta ja kuinka paljon. Rämö arvioi, että rakentamaan päästään vuonna 2022.
Henkilöstömenoja on pienennettävä
Iso investointimeno on myös hautakirjanpidon selvitystyö, johon varattu tänä vuonna 30 000 euroa
Seurakunnan suurin menoerä on henkilöstömenot, joiden loppusumma tämän vuoden talousarviossa on 447 000 euroa.
Seurakunnan palkkalistoilla on 12 työntekijää, joista kokoaikaisesti työskentelee 6 henkilöä. Lisänä ovat palkkioperustaiset toimet ja kesätyöntekijät.
Rämön mukaan seurakunnan suurin haaste on kirkollisverojen jatkuva pienentyminen, kun väki ikääntyy ja asukasluku pienenee. Seurakunnan jäsenmäärä vähenee vuosittain noin 44 henkilöllä.
Karvian seurakunnan tuloveroprosentti on 1,85.
Talousarvion mukaan kirkollisveroja ja valtionrahoitusta kertyy tänä vuonna 476 000 euroa. Suunta on laskeva, sillä ennusteen mukaan kertymä on kahden vuoden päästä 424 000 euroa.
Seurakunnan toimintasuunnitelma esittää tulevien vuosien toimenpiteiksi toimintamäärärahojen ja kiinteistömenojen vähentämistä sekä henkilöstökulujen pienentämistä.
Minna Lautamäki
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.