Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand toimii myös alueellisen koronakoordinaatioryhmän puheenjohtajana.
Eino Ansio
Parkano ja Kihniö lukeutuvat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) peränpitäjäkuntiin, mitä tulee koronarokotuskattavuuteen. Sairaanhoitopiiri seuraa alueensa kuntien rokotuskattavuutta THL:n rokotusrekisterin kautta, ja asiasta keskustellaan viikoittain järjestettävässä Pirkanmaan rokotuskoordinaatioryhmän kokouksessa.
PSHP:n johtajaylilääkäri ja alueellisen koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Juhani Sand, Taysin infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen ja Taysin infektioyksikön apulaisylilääkäri ja PSHP:n alueen rokotuskoordinaatioryhmän puheenjohtaja Reetta Huttunen kannustavat parkanolaisia ja kihniöläisiä ripeästi rokotuksille.
– Jos tauti alkaa levitä voimakkaasti rokottamattomassa väestössä, ovat isossa riskissä nimenomaan ne alueet ja kunnat, joissa rokotuskattavuus jää alle tavoitetason. Toimintoja voidaan joutua rajoittamaan kuntakohtaisesti, eikä silloin luonnollisesti kohdisteta toimia koko sairaanhoitopiirin alueeseen vaan sinne, jossa rokottamattomat sairastuvat ja niihin toimintoihin, joissa on selvä ongelma.
Kolmikon mukaan rokotukset ovat ainoa keino päästä eroon koronapandemiasta ja saavuttaa normaali avoin yhteiskunta, joka on kaikille turvallinen.
– Rokotteet ovat tehokkaita ja turvallisia, ja siksi nuorenkin kannattaa ottaa rokote. Jos jättää rokotteen ottamatta, koronavirusinfektioon sairastumisen riski on korkea. Sairastunut tartuttaa virusta eteenpäin jo ennen oireita. Etenkin vanhemmilla ihmisillä ja heillä, joilla on muita sairauksia, infektio voi olla vakava, tehohoitoon johtava hengitystieinfektio.
Nuoret aikuiset huolettavat
Alhaisen rokotuskattavuuden kuntien lisäksi sairaanhoitopiirissä aiheuttaa huolta nuorten aikuisten alhainen rokotuskattavuus.
– Useassa kunnassa on ikäryhmiä, joissa kattavuus jää alle 60 prosentin, joissain kunnissa jopa alle 50 prosentin, Sand, Syrjänen ja Huttunen kertovat.
Parkanossa alle 60 prosentin ikäryhmiä ovat 16–19-vuotiaat, 20–24-vuotiaat, 25–29-vuotiaat ja 30–34-vuotiaat. Alle 50 prosentin ikäryhmä on 12–15-vuotiaat.
Kihniössä alle 60 prosentin ikäryhmiä ovat 20–24-vuotiaat, 25–29-vuotiaat ja 30–34-vuotiaat. Alle 50 prosentin ikäryhmä on 12–15-vuotiaat. Huomionarvoista on, että Kihniön 16–19-vuotiaista noin 74 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen.
Kun tarkastellaan Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä yhtenä kokonaisuutena, kaikissa muissa ikäryhmissä on päästy vähintään noin 75 prosentin rokotuskattavuuteen paitsi 12–15-vuotiaissa, joissa lukema on tällä hetkellä noin 68 prosenttia.
Näin ollen kuntien välillä on siis suuria eroja rokotuskattavuudessa. Esimerkiksi Virroilla ja Ylöjärvellä ei ole yhtään alle 60 prosentin kattavuuden ikäryhmää. Tampereella taas on päästy yli 70 prosentin kaikissa ikäryhmissä.
Laura Jokisalo
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.