Lähetä oma kirjoituksesi sähköpostitse toimittajat@ylasatakunta.fi. Kirjoita napakasti.
Vuonna 2005 kaupunginjohtaja oli Karjalainen, valtuuston puheenjohtaja Lamminmäki, hallituksen puheenjohtaja Laholuoma. Valtuustossa vaikutti tuttuja nimiä: Häyrynen, Mettomäki, Salo, Uotila, Lannetta, Ojennus.
Mieleeni on alkuvuosilta jäänyt kaksi lausahdusta: Laholuoman ”puhutaan nyt, kun puhuttaa” ja Lannettan ”jos tämä meno jatkuu, me ollaan kohta maantiellä!”
Kop, kop, kop. ”Kaupunginvaltuuston kokous alkaa.” Puhe kuului lehtereille asti ilman mikrofoneja. Valtuutetut nousivat seisomaan pitäessään puheenvuoron. Tuntui arvokkaalta.
Kunnallisneuvos Lamminmäki neuvoi meitä tuoreita valtuutettuja, että hallintosääntö pitää osata ulkoa, sitten voi pärjätä tässä touhussa. Itse koin uutena valtuutettuna, että vanhat konkarit saivat touhun tuntumaan ihmeelliseltä.
Ensimmäinen kaupunginvaltuuston kokoukseni kesti yli kuusi tuntia. Se oli järjestäytymiskokous, jossa Ojennus ja Niemenmaa äänestyttivät kaikki päätökset. Kokouksen jälkeen ajoin vielä Helsinkiin töihin kovassa lumipyryssä. Lannetta tuli kyydissäni, ja meillä oli mukavat jutut.
Kaupunginvaltuuston esityslista toimitettiin postin kautta ruskeassa kirjekuoressa neljä päivää ennen kokousta. Joskus niitä jaettiin kiireellä kaupungin työntekijöiden toimesta, että ehdittiin tärkeän asian vuoksi kutsua kokous laillisesti koolle. Hyviin tapoihin kuului avata kirjekuori ennen valtuustosaliin saapumista.
Lautakuntatyössä olen ollut mukana ympäristö-, tekninen- ja tarkastuslautakunnassa. Kaupunginvaltuustossa tavataan usein käyttää nimitystä asiantuntijalautakunta.
Asiantuntijalautakunnan syntyprosessi: lautakuntaan valittavan yksittäisen jäsenen: 1. on oltava kulloinkin oikeasta puolueesta, 2. on oltavaa oikeaa sukupuolta, 3. hänen valinnalleen on oltava ”työntöä” omasta puolueesta, 4. hänellä olisi hyvä olla itsellä ”vetoa” kyseiseen lautakuntaan, 5. mietitään onko henkilöllä ”kompetenssia” tehtävään.
Ryhmäkuri on poistunut valtuustoryhmien toiminnasta. Kyllästetyn puun polttolaitoksen tiimoilta osallistuin aikanaan todelliseen junttakokoukseen. Ryhmässäni meitä oli muutama, jotka eivät kannattaneen laitoksen rakentamista Parkanoon. Tuntikaupalla asiaa vatvottiin, ja annoimme lopulta periksi. Puolustin sitten ”torilla” tätä päätöstä ja sain kovaa kritiikkiä. Kuitenkin eduskuntavaalien alla ryhmämme mielipide muutettiin. Meni turha työ hukkaan!
Kunnallinen päätöksenteko on oma juttunsa tässä maailmassa. Se ei mene niin kuin yksityiselämässä, se ei mene niin kuin yritysmaailmassa. Se menee omia teitään ja osin kuin omalla painollaan. Olen tätä ihmettä saanut katsoa 20 vuotta. Osaan sen hallintosäännön nyt lähes yhtä hyvin kuin kunnallisneuvos Häyrynen, joka luki hallintosääntöä ulkomuistista valtuuston kokouksissa.
Synnyin huhtikuun 11. päivänä 1975 parkanolaisen metallimiehen perheeseen kaksospuolikkaana. Kävin peruskoulun ja lukion Parkanossa ja siltä pohjalta ponnistin yliopistoon. Rikastuttava vaihe elämässäni oli aika Oulussa, kun opiskelin diplomi-insinööriksi.
Tulin töihin Parkanoon, ja lähes koko työurani olen tehnyt Parkanossa erilaisissa tehtävissä. Vaikka työskentelin hetken pääkaupunkiseudulla, ihmisen kokoinen Parkano veti kuitenkin pidemmän korren. Parkanossa on kaikki, mitä ihminen tarvitsee.
Parkanosta sain rinnalleni rakkaan puolison, jonka kanssa olemme jakaneet elämämme ilot ja surut jo yli 20 vuotta. Lapsia on siunattu seitsemän. Vaikka arki on ollut työntäyteistä, se on ollut myös palkitsevaa. Koettelemukset, jotka olemme kokeneet, ovat vain lujittaneet perhettämme ja lisänneet kiitollisuutta siitä, mitä elämä on meille antanut.
Nyt on juhlan aika.
Perttu Kovesjärvi (ps, sit.)
Kuntavaaliehdokas
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.