Parkanon kaupunki ja Pihlajalinna Oy solmivat koko sosiaali- ja terveysalaa koskevan ulkoistamissopimuksen 12.12.2014 ja toiminta alkoi 1.1.2015.
Palveluiden toteuttajaksi perustettiin Pihlajalinnan ja Parkanon kaupungin yhteisesti omistama Kolmostien Terveys Oy, joista 51 prosenttia omisti Pihlajalinna ja kaupunki 49 prosenttia. Tällä hetkellä Parkanon kaupunki omistaa enää neljä prosenttia osakkeista.
Kaupunki maksoi Pihlajalinnalle vuonna 2015 22,3 miljoonaa euroa palveluiden tuottamisesta. Ensimmäinen toimintavuosi 2015 ei täyttänyt Pihlajalinnan tuotto-odotuksia, vaan jo seuraavana vuonna 2016 20.12. tehtiin täydennys sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotannon ulkoistamista koskevaan hankintasopimukseen.
Tällöin muutettiin sopimushintaa. Siirryttiin kiinteään hintaan, mikä oli vuoden 2016 alusta 25,3 miljoonaa euroa eli vuoden aikana nousua jo kolme miljoonaa euroa. Lisäksi sovittiin kahden prosentin vuotuisista korotuksista. Vuonna 2021 Pihlajalinnalle maksettu korvaus on lähes 27 miljoonaa euroa.
Sopimus sisälsi myös sen, että kaupunki vastaa tilapalveluista eli kaikista kiinteistökuluista.
Vuonna 2015 30.4. sovittiin lisäksi palveluiden tuottamisesta Kihniön kunnalle.
Ulkoistamissopimuksen koko voimassaolon aikana on esiintynyt jatkuvaa epäselvyyttä kustannustenjaosta sekä toimintojen saatavuudesta ja toimivuudesta.
Valituksia on käsitelty Aluehallintovirastossa ja Valvirassa vuosittain. Parkanon kaupungille on lisäksi siirtynyt merkittävä määrä sosiaalitoimen virkoja, joista kustannuksia vuosittain on noin viisi miljoonaa euroa. Vuoden 2021 tilinpäätöksen mukaan perusturvan menot olivat yli 31 miljoonaa euroa.
Kihniön sopimuksen kiistat ovat parhaillaan oikeudessa.
Nyt kun tämä ulkoistamissopimus on siirtymässä uudelle hyvinvointialueelle 1.1.2023, niin Pihlajalinna on vaatimassa Parkanon kaupungilta perusteettomia korvauksia, joiden lopullista määrää ei pysty arvioimaan. Suuruusluokaksi eri papereissa on arvioitu jopa kolme miljoonaa euroa.
Parkanon kaupunginhallitus on kokouksessaan 29.8.2022 hyväksynyt äänestyksen jälkeen Pihlajalinnan laatiman esityksen, jonka kokonaiskustannus olisi kaupungille noin miljoonaa euroa, mutta perusturva on arvioinut sen olevan 1,8 miljoonaa.
Kuntalaisten verorahoja ollaan antamassa pörssiyhtiölle perusteettomasti.
Erilaiset uhkailut toimintojen loppumisesta Parkanossa ovat törkeitä, sillä sopimus sitoo myös uudessa tilanteessa, kun uusi hyvinvointialue sen ottaa hallintaansa. Myös uhkailut oikeudella ovat vailla perusteita, sillä voimassa oleva ulkoistamissopimus on pohjana toiminnalle.
Tätä tehtyä ulkoistamissopimusta on kehuttu edulliseksi Parkanolle, mutta vertailu esimerkiksi Ikaalisiin tilivuonna 2021 osoittaa sen huomattavasti kalliimmaksi. Ikaalinen tuottaa samat palvelut ”omana työnä”.
Koko tämän sopimuskauden ajan on ollut vallalla asioiden täydellinen salaaminen. Kaikki asiakirjat ja dokumentit on säännöllisesti julistettu salaisiksi vastoin julkisuuslakia.
Me demarit olemme jatkuvasti vaatineet asioiden tuomista julkisuuteen, mutta enemmistö on sen estänyt. Nyt viimeistään on avattava kaikki päätökseen liittyvät asiakirjat, kun valtuustossa päätöksiä tehdään.
Jyrki Uotila
sd-valtuustoryhmä
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.