"Digitalisaatio on tällä hetkellä yksi voimakkaimmin käynnissä olevista muutosvoimista. Se muuttaa radikaalilla tapaa ihmisten toimintatapoja kaikilla elämänalueilla. Digitalisaatio vaikuttaa myös yrityksiin toimialasta riippumatta. Muutosvoima pakottaa yrityksiä uudistumaan ja digitalisaatio murtaa jopa perinteisiä toimialoja ja niiden rajoja.
On myös hyvä ymmärtää, että kaikki käsillä oleva muutos ei ole digitalisaatiosta peräisin. Esimerkiksi ympäristötietoisuus ja -vastuu korostuvat, kaupungistuminen, monessa länsimaassa väestön vanheminen sekä globalisaatio, eivät suoraan liity digitalisaatioon. Digitalisaation ja sen vaikutusten voimakkuus vaihtelevat eri puolilla maailmaa. Kaikkialla ei esimerkiksi ole vielä toimivia internet-yhteyksiä, vaikkakin digitalisaation ilmiöt saattavat silti säteillä.
Aikakauteemme kuuluvat voimakas ja kiihtyvä muutos sekä kehitys, jonka voi kokea myös asioiden monimutkaistumisena."
Kappale on lainaus keväällä 2018 valmistuneesta opinnäytetyöstäni, tarkemmin ottaen teoriaosan digitalisaatiota käsittelevän osan alkusanat. Se syntyi joskus loppuvuodesta 2017, kenties varhaisina joulunpyhien aamuina.
Kappale muistui mieleeni taannoin iltalenkillä. Sen voisi tulkita kenties ennustuksena, joka osuu melko monelta osin kohdalleen juuri tänään. Ennustus se ei ole. Se on opinnäytetyön teoriaosa, jonka tarkoituksena oli selittää tekijälleen ja lukijalleen, mitä maailmassa tapahtuu ja miksi.
Muutosvoimat ovat saaneet äkisti uuden maailmanlaajuisen vauhdittajan koronasta. Vaikutukset säteilevät myös meille, kuten kaikkien muidenkin muutosvoimien. Monimutkaiset riippuvuussuhteet ovat käsissämme. Halusimme tätä kaikkea tai emme.
Jokainen sukupolvi kohtaa omat koettelemuksensa. Omat vanhempani taistelivat läpi 1990-luvun laman. Heidän vanhempansa kokivat sodan hirveydet. Listaa voisi laajentaa ja jatkaa rajattomasti. Tätä kirjoittaessa on selvää, että korona aiheuttaa taloudellisen kuprun, jonka hintaa nyt parhaassa työiässä olevat ja vielä kouluikäiset sukupolvet maksavat pitkään. Inhimillistä hintaa emme vielä tiedä.
Ihmiskunnalla on tapana myös sopeutua ja selvitä. Tällä hetkellä keskeisiä voimavarojamme ovat toimiva terveydenhuolto sekä tiede, joka paiskii töitä muun muassa koronarokotteen eteen. Edellisistä koettelemuksista on oppi ammennettavissa.
Eurokriisin jälkeen yrittäjänä aloittanut kolumnistimme Toni Korpineva (YS 22.3.2020) kirjoitti, että hän on tottunut toimintaympäristön epävarmuuteen ja vaihteluun. Tätä näkemystä voi peilata koko kolme-neli- kenties osin viisikymppistenkin sukupolviin, jotka ovat siis viime vuosikymmenet olleet kokemassa globaalin muutosvauhdin hurmaa. Ja siinä sivussa tottuneet selviytymään tämän tyyppisissä tilanteissa, ei toki tässä mittakaavassa. Seniori-ikäluokille tilanne voi olla huomattavasti haastavampi.
Elämä kuitenkin jatkuu koronasta huolimatta. Murros ja muutos jatkavat eloa arjessamme myös tulevaisuudessa.
Jukka Huikko
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.