Kirjoittaja on Ylä-Satakunnan päätoimittaja.
Alkukesän ja kevään aikana on käyty mielenkiintoisia keskusteluja journalismista, sen merkityksestä sekä sanomalehdistön toimintaedellytyksistä.
Näyttää siltä, että Yleisradio joutuu vähentämään tekstimuotoisen uutistuotantonsa volyymia, joka on viime vuodet kasvanut. Taustalla on EU:n komission näkemys, että laajamittainen tekstimuotoisten verkkosisältöjen tarjonta on ristiriidassa EU:n valtiontukisääntelyn kanssa.
Valtakunnallisille ja maakunnallisille lehdille linjaus on tervetullut. Paikallislehdille linjauksella ei ole merkitystä. Paikalliset asiat ylittävät uutiskynnyksen kovin harvoin. Esimerkiksi kunnallisen päätöksenteon seuranta on monesti yksin paikallislehden vastuulla. Olisi toivottavaa, että tältä osin kynnys olisi matalampi niin Ylellä kuin maakunnallisilla medioilla.
Paikallislehdissä haaste tulee monesti kotikentältä. Useat kunnat ovat laajentaneet markkinointia ja viestintäänsä uutisluontoiseen suuntaan, mikä vie elintilaa paikallislehdiltä. Samalla kuntamarkkinointi ja jopa taustalla oleva pelinpolitiikka verhoutuvat "journalismiksi". Tie on vaarallinen.
Ilmajoki-lehden päätoimittaja Terhi Pirilä-Porvali päätyi eroamaan kesäkuun alkupäivinä, koska ei halunnut tinkiä journalistisesta riippumattomuudesta.
Aiemmin keväällä lehti julkaisi jutun koronakaranteenissa olleesta, silti valtuuston kokoukseen osallistuneesta valtuutetusta. Yrittäjävaltuutettu oli uhannut lehteä ilmoittelunsa lopettamisella ja kunnanjohtaja toivonut, ettei aihetta käsiteltäisi. Valtaapitävät kontaktoivat lehtiyhtiön hallituksen, joka painosti päätoimittajaa luopumaan tietyistä aiheista. Päätoimittaja lomautettiin heti jutun julkaisemisen jälkeen, tosin virallisesti taloudellisin perustein.
Ilmajoen tapahtumia käsiteltiin Pirilä-Porvalin ratkaisun jälkeen laajasti lukuisten valtakunnallisten tiedotusvälineiden toimesta. Lehtiyhtiön hallitus sekä ilmajokiset valtaapitävät saivat satikutia. Lopulta hallitus ymmärsi pyytää julkisesti anteeksi. Lukijoiden luottamuksen palauttamiseksi edessä on vuosien työ.
Suurin osa sanomalehdistä on sitoutunut journalistin ohjeisiin, myös Ylä-Satakunta. Ohjeiden tärkeimpiä kohtia ovat päätösvallan pitäminen tiukasti toimituksen sisällä sekä vastuu yksin lukijoille. Monet lehdet ovat avanneet periaatelinjaansa. Ylä-Satakunnan tammikuussa julkistettu periaatelinja löytyy verkosta.
Myös Ylä-Satakunnan uutisointiin on aika ajoin pyritty vaikuttamaan ulkoa, jopa korkea-arvoisilta tahoilta. Niin päätoimittajaan kuin toimittajiin. Sinänsä vaikuttamisyritykset ovat lehdistön toiminnan arkea. Ne osataan ammattimaisesti ja yksiselitteisesti torjua. Keskustelua toki käymme.
Lukijoille voin ylpeydellä kertoa, että Ylä-Satakunnassa hallitus ei puutu journalistisiin kysymyksiin. Niistä vastaa yksin päätoimittaja, eli allekirjoittanut.
Jukka Huikko
Kirjoittaja on Ylä-Satakunnan päätoimittaja sekä Sanomalehtien Liiton hallituksen alaisen paikallislehtijaoksen jäsen.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.