Parkanon talouden sopeutusryhmän alkuperäisessä kokoonpanossa oli seitsemän poliitikkomiestä. Puheenjohtajana toimii Klaus Myllymäki (kuvassa keskellä, kesk), Kauko Turunen (vasemmalla ylhäällä, kd), Tapio Ristamäki (sd), Antero Pihlajamäki (vas), Perttu Kovesjärvi (oikealla ylhäällä, avoimuus), Jari Sammatti (ps) ja Heikki Mettomäki (kok).
Parkanon talouden sopeutusryhmän kokoonpano on tasa-arvolain kiintiösäännöksen vastainen, katsoo tasa-arvovaltuutettu Rainer Hiltunen perjantaina antamassaan ratkaisussa.
Lisäksi tasa-arvovaltuutettu on antanut Parkanon kaupungille sekä "kehotuksen" että "vakavan kehotuksen" eräitä jatkotoimia koskien.
Kehotus koskee työryhmän täydentämistä kiintiösäännöksen mukaiseksi. Tämän kehotuksen tasa-arvovaltuutettu antoi, koska kaupunginhallituksen 19.2.2024 pöytäkirjan mukaan työryhmä on jo 13.2.2024 todennut, että sen työ on kesken ja jatkuu. Tasa-arvovaltuutetulle annetussa selvityksessä kaupunginhallitus kertoi työn päättyvän 19. päivä.
Kyse on niin sanotusta oikeudellisesta virheestä, ja työryhmä on siksi nimettävä uudelleen.
Ratkaisussa Parkanon kaupunki saa myös muistutuksen viranomaisen velvollisuudesta edistää tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti.
Kaupungin on päätöksen mukaan luotava ja vakiinnutettava sellaiset hallinto- ja toimintavat, joilla naisten ja miesten tasa-arvon edistäminen varmistuu niin valmistelussa kuin päätöksenteossa.
Tasa-arvovaltuutettu antoikin Parkanon kaupungille vakavan kehotuksen sen suhteen, että kiintiösäännöksen velvoittavuuteen on kiinnitettävä huomio jo toimielimiä perustettaessa.
Tasa-arvovaltuutettu teki ratkaisunsa sen jälkeen, kun se oli saanut Parkanon kaupungilta pyydetyn selityksen asiasta (YS 14.2.2024).
Kaupungilla oli kaksi keskeistä perustetta, miksi kokoonpanon katsottiin voivan olla tasa-arvolain kiintiösäännöksen vastainen.
Ensinnäkin kaupunginhallitus katsoi, ettei kyse ole kunnallisesta toimielimestä. Tasa-arvovaltuutettu tutustui kaupunginhallituksen pöytäkirjoihin, joiden mukaan työryhmä oli asetettu sopeuttamistoimien valmistelua ja niiden ohjaamista varten.
Tasa-arvovaltuutetun mukaan kyse on julkisen vallan käytöstä, ja toimielimen kokoonpanon tulee siis noudattaa tasa-arvolain kiintiösäännöstä. Kaupungin selitys ei siis kelvannut.
Toisekseen kaupunginhallitus katsoi, että kiintiösäännöksestä poikkeamiseen oli asialliset perusteet, koska kokoustilanteessa läsnäolleet naiset kieltäytyivät jäsenyydestä ja koska valinnat tehtiin asiantuntemuksen perusteella.
Tasa-arvovaltuutettu ei hyväksynyt tätäkään selitystä. Kuntatalous ei ole niin kapea erityisala, että miesten enemmistön voisi perustella sillä.
Myöskään vaikeus nimetä naisehdokkaita ei käynyt perusteeksi, koska vain kunnallishallinnon kansanvaltaisuusperiaate on sellainen erityinen syy, joka olisi voinut tulla hyväksytyksi.
Ongelmalliseksi tasa-arvovaltuutettu näki sopeutusryhmän kokoonpanon nimenomaan poliitikkojäsenten osalta.
Sen sijaan viranhaltijoiden osalta tasa-arvovaltuutettu katsoi, että kaupungilla on oikeus nimetä työryhmään ne viranhaltijat, joiden virkatehtäviin työryhmän saama toimeksianto liittyy.
Heistä enemmistö on miehiä, mutta tältä osin kyse on erityisestä perusteesta poiketa kiintiösäännöksestä. Automaattisesti tällainen oikeus ei synny.
Talouden sopeutusryhmän vaiheet
Parkanon kaupunginhallitus nimesi aikanaan (YS 26.10.2023) poliitikkojäseniksi Klaus Myllymäen (kesk), Kauko Turusen (kd), Heikki Mettomäen (kok), Antero Pihlajamäen (vas), Perttu Kovesjärven (avoimuus), Jari Sammatin (ps) ja Tapio Ristamäen (sd).
Viranhaltijoista työryhmään ovat osallistuneet kaupunginjohtaja Aki Viitasaari, hallinto- ja talousjohtaja Aleksi Saukkoriipi, sivistysjohtaja Ville Paldanius, tekninen johtaja Kari Santikko ja henkilöstöpäällikkö Minna Aittoniemi.
Tarja Manner (ps) on sittemmin korvannut Jari Sammatin osassa kokouksia.
Sopeutusryhmän työn piti päättyä 19.2.2024, mutta se on todennut kokouksessa 13. helmikuuta, että tarve työn jatkamiselle on.
Tasa-arvovaltuutettu otti kokoonpanon lainmukaisuuden arvioitavaksi niin sanotusti omana asiana.
Tasa-arvovaltuutettu on 23.2.2024 antamassaan ratkaisussa todennut, että työryhmän kokoonpano on tasa-arvolain kiintiösäännöksen vastainen.
Työn jatkuessa kokoonpano on täydennettävä kiintiösäännöksen mukaiseksi. Näin ollen sekä naisia että miehiä tulee olla poliitikkojäsenten osalta vähintään 40 prosenttia.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.