Radiot ja kaikenlaiset sähkövempaimet ovat kiinnostaneet Timo Haveria pienestä pitäen. Vuosia jatkuneen keräilyinnostuksen jälkeen hän on avannut kotitilallaan radiomuseon.
Entisessä navettarakennuksessa on näytillä satoja radiovastaanottimia, joista valtaosa on peräisin 1920–1960-luvuilta.
Haveri on nimennyt näyttelytilan ja kokoelman Parkanon radiomuseoksi.
Museo sai alkunsa seitsemän vuotta sitten.
– Kunnostin ensin vanhan maitohuoneen varastoksi. Navetan puolelta on sen jälkeen remontoitu lisäneliöitä kokoelman karttuessa, ja keräily on laajentunut kuvaputkitelevisioihin ja mekaanisiin laskukoneisiin.
Laitteet ovat hyvässä järjestyksessä näyttelytilan hyllyillä, ja huomio kiinnittyy ensimmäiseksi radiovastaanottimien muotoihin ja koristeluun.
Esineet edustavat aikakautensa designia parhaimmillaan.
Haveri kertoo, että radiot alkoivat yleistyä 1920-luvulla sen jälkeen, kun Lahden pitkäaaltoasema valmistui vuonna 1926.
– Varsinainen buumi alkoi 30-luvulla. Ulkonäöllä oli merkitystä, sillä radio oli usein kodin tärkein ja kallein hankinta.
Vuoden 1927–28 laitteita löytyy Suomesta melko hyvin. Sitä vanhemmat ovat jo harvinaisuuksia. Parkanon museon vanhin vastaanotin on vuoden 1927 Telefunken.
Museon laitteista osa on toimivia, mutta kaikki ovat Haverin mukaan korjattavissa. Korjaaminen on tärkeä osa harrastusta.
– Jossain vaiheessa on tarkoitus saada suurin osa toimimaan. Osa kannattaa jättää alkuperäiseen kuntoon, hän kertoo.
ULA-lähetykset aloitettiin Suomessa vuonna 1953, joten monien sen jälkeen valmistettujen laitteiden tekniikka riittää edelleen radio-ohjelmien kuunteluun. Vanhemmilla radioilla ei pysty enää suomalaisia lähetyksiä kuuntelemaan.
Kokoelman putkiradiot ja antiikkielektroniikka ovat peräisin kirpputoreilta ja alan harrastajien kokoontumisista.
Haveri on Suomen Radiohistoriallinen Seura ry:n puheenjohtaja. Yhdistys järjestää rompetoreja ja kokoontumisia, jotka kokoavat harrastajia ympäri maata.
Kokoelmassa on vielä aukkoja, ja Haveri valmis laajentamaan museota, mikäli kiinnostavia laitteita löytyy varsinkin 1920-luvulta. Lahjoituksia hän ottaa vastaan mielellään.
Parkanon radiomuseon avajaisia vietetään ensimmäinen päivä elokuuta. Kokoelmaan saa käydä tutustumassa jo aikaisemmin kesällä sopimalla ajankohdan etukäteen.
Minna Lautamäki
Kesälehden artikkelit ilmaisina – tilaa paikallislehti
Tarjoamme kesälehden 2020 artikkelit verkossa suurelta osin ilmaisina. Keskiviikon 20.5. jälkeen kesälehti on jakelussa myös painettuna versiona.
Kesälehti on kuvaus siitä, mitä paikallislehti tarjoaa ympäri vuoden. Nyt on hyvä tilaisuus tilata Ylä-Satakunta joko pelkkänä sähköisenä versiona tai täystilauksena, eli verkkotilauksen ja painetun lehden yhdistelmätilauksena.
Kun teet kestotilauksesi 31.5.2020 mennessä, saat kesäkauden kaupanpäälle. Kätevimmin teet tilauksen verkkopalvelussamme.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.