Jussi Rantala
Parkanolaisella Kari Alakoskella on takanaan harrastusta museoajoneuvojen parissa jo viitisenkymmentä vuotta. Ensimmäisen vanhan moottoripyöränsä Alakoski muistelee hankkineensa jo ”mopoaikoina”, ja vuosien varrella harrastus on vienyt mukanaan.
– Vaikea sanoa tarkalleen, kuinka tähän tuli innostuttua. Joitain kiinnostaa postimerkkien keräily, toisia vanhat ajoneuvot, kertoo Alakoski.
Museoajoneuvoksi hyväksytään lain mukaan ajoneuvo, jonka valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja joka on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entisöity asianmukaisesti. Paitsi iällä, on siis kunnollakin merkitystä.
– Ajoneuvon on oltava siisti. Ruosteeseen, verhoiluun ja muihin vastaaviin asioihin kiinnitetään huomiota, mutta kuluminen ja käytön jäljet saavat toki näkyä.
Entisöityjen museoajoneuvojen rinnalla, tosin määrältään vähäisinä, ovat konservoidut ajoneuvot. Niissä ajoneuvo ”lukitaan” ajallisesti tiettyyn hetkeen. Esimerkiksi ruosteviat korjataan, mutta uusia maalauksia ei tehdä. Samoin lommot saavat jäädä paikalleen.
– Konservoitu auto kertoo auton tarinan tiettynä hetkenä. Vaikkapa historian merkkihenkilöiden ajoneuvoja saatetaan pikemminkin konservoida kuin entisöidä.
Museoajoneuvoharrastajan vuosi jakautuu karkeasti kahteen osaan. Talvella on aikaa tarvittaville huolto- ja entisöintitöille. Kesällä ajokauden alkaessa vuorossa ovat näyttelyt ja muut autoharrastajien tapahtumat.
Parkanossa autoharrastajien toiminta on varsin vilkasta. Rompetoreille ja erilaisiin tapahtumiin osallistutaan pitkin kesää. Myös perinteinen vappuajo järjestetään tänäkin vuonna. Viime kerran tapaan se aloitetaan Parkanossa, jonka jälkeen halukkaat jatkavat matkaa Ikaalisiin.
– Vappuajohan ei ole pelkästään museoajoneuvoille tarkoitettu, vaan siihen voi osallistua muitakin autoharrastajia, Alakoski kertoo.
Yksi näkyvä toiminnan muoto, automuseon ylläpito, on sen sijaan edelleen tauolla.
– Museon ylläpitämisessä kuluja on paljon. Jo pelkkä vuokran maksaminen tarpeeksi isosta tilasta on taloudellisesti haastavaa.
Alakoskelle itselleen on kertynyt kahdeksan museoajoneuvoa, neljä autoa ja neljä moottoripyörää. Yhdellä autoista on erityinen merkitys.
– Naapurissa oli aikanaan vuoden 1939 Nash leikkimökkinä. Ajatuksenani oli sen entisöiminen ja ostinkin rungon itselleni.
Projekti ei kuitenkaan päätynyt maaliin saakka.
– Pelkästään osien hankkiminen oli haastavaa, vaikka haalin kyllä kaiken mahdollisen mitä Suomesta ylipäätään oli saatavilla.
Lopulta vastaavanlainen Nash päätyi kuin päätyikin Alakosken kokoelmiin yhdysvaltalaisesta nettihuutokaupasta.
– Laitoin illalla viimeisen tarjoukseni sisään ja sen jälkeen tietokoneen kiinni. Aamulla kun käynnistin taas koneen sain onnitteluviestin voittoisasta tarjouksesta.
Vaikka Nash saapui siis lopulta rapakon takaa, löytyy myös naapurilta aikanaan hankittu runko yhä Alakosken tallista.
Jussi Rantala
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.