Ylä-Satakunnan henkilökunta maanantain toimituspalaverissa. Kuvassa vasemmalta Maarit Lehto-Alatalo, Riitta Alamettälä, Mari Kallio, Niina Kivioja, Heikki Pettinen ja Marko Huhta.
Jukka Huikko
Paikallislehti Ylä-Satakunnan tekeminen on kokenut ison mullistuksen 2020-luvulla. Nyt lehti, erityisesti sen journalistinen sisältö, tehdään ensin verkkoon, minkä jälkeen kootaan paperilehti.
Suurista sanomalehdistä käytännössä kaikki toimivat vastaavalla periaatteella. Paikallislehdistössä murros on parhaillaan käynnissä.
Lehteä suunnitellaan nykyisin pidemmälle kuin aikaisemmin. Teemalehtien suunnittelu alkaa usein jo useita kuukausia aikaisemmin.
Myös normaalilehtiä ja niiden sisältöjä pyritään suunnittelemaan aikaisempaa varhaisemmin niin, että erityyppisiä aiheita ja levikkialueen paikkakunnat tulisivat huomioitua viikoittain.
Lehden avustajilta tilataan puolestaan juttuja niin sanottuun ajattomien juttujen varastoon, millä varaudutaan lehden koon suurentamiseen tai esimerkiksi äkillisiin sairauspoissaoloihin.
Uutisviikko, eräällä tapaa siis ”työviikko”, käynnistyy aina keskiviikkoisin, jolloin toimitus kokoontuu viikon pitkään toimituspalaveriin.
Ensimmäiseksi toimitus lukee ilmestyneen lehden. Jo tässä yhteydessä toimitus käy keskustelua esimerkiksi jatkojuttujen tai muun seurannan tarpeesta sekä huomioi vaikkapa tulevan viikon tapahtumat.
Toimituspalaverissa sovitaan ja ajoitetaan kullekin päivälle yleensä kuvallinen pääjuttu sekä kaksi–kolme muuta lisäjuttua. Viikonlopuilla saattaa olla useampikin pidempi juttu tarjolla.
Pääsääntöisesti uutisista ja aiheista ei suinkaan ole pulaa, vaan toimitus joutuu viikoittain karsimaan käsiteltäviä aiheita. Joihinkin aiheisiin palataan myöhemmin.
Tämä on osa normaalia journalistista harkintaa. Toimitus siis keskustelee siitä, mikä aihe ylittää uutiskynnyksen ja mikä ei. Ratkaisuvalta viime kädessä on luonnollisesti lehden päätoimittajalla.
Samalla käydään keskustelua myös tarpeellisista näkökulmista sekä vaikkapa jutun kuvituksesta ja muusta sisällöstä.
Tässä työssä lehti pyrkii palvelemaan nimenomaan lukijoita ja heidän tiedontarvetta.
Toimituksen loppuviikot täyttyvät juttukeikoista ja juttujen kirjoittamisesta. Osa tekee töitä etänä.
Viikot tuskin koskaan toteutuvat aivan niin, kuten on suunniteltu. Toimituksessa on varauduttava myös äkillisiin uutistilanteisiin ja reagointiin. Äkilliset uutiset ovat usein varsin luettuja, esimerkkinä alkuvuoden tulipalot.
Joskus myös suunnitellut haastattelut saattavat peruuntua tai tulee muita mutkia eteen. Silloin toimittaja keksii yleensä uuden aiheen.
Maanantaina kello 13 toimitus, asiakaspalvelu, mediamyynti sekä Hämeenkyrössä sijaitseva ilmoitusvalmistus kokoontuvat viikon toiseen toimituspalaveriin.
Tässä palaverissa käydään läpi mediamyynnin ja ilmoitusvalmistuksen tilanne. Sen jälkeen lyödään lukkoon painetun lehden koko, joka nykyisin lähtökohtaisesti on 20 sivua. Lehden kokoa suurennetaan tarpeen mukaan. Kolmena viime vuotena lehden keskimääräinen koko on kuitenkin ollut noin 24 sivua.
Toimitus käy vielä läpi edellisviikolla suunnitellun uutisrytmin. Mitä on toteutunut ja mikä muuttunut?
Tiistaina ja keskiviikkona verkossa julkaistavat jutut ovat pääsääntöisesti valmiina maanantaina puolilta päivin, ellei sitten kyse ole vaikkapa maanantai-illan kunnanvaltuustosta.
OivaMainos on vastannut Ylä-Satakunnan ilmoitusvalmistuksesta vuoden 2022 helmikuusta alkaen. Kuvassa vasemmalta Hanna Mäkelä (mediamyyjä, hoitaa OivaMainoksen markkinoinnin), Sini Kulmala (graafikko), Natasha Hjelm (asiakkuuspäälikkö), Aino Hakala (graafikko) ja Opri Keskinen (graafikko).
Tänä päivänä merkittävä osa ilmoituksista tulee suoraan lehden itsepalvelukanavasta tai asiakkaiden käyttämiltä mainostoimistoilta.
Helmikuussa 2022 Ylä-Satakunta lopetti oman ilmoitusvalmistuksen, minkä jälkeen siitä on vastannut OivaMainos Hämeenkyrössä.
Käytännössä tämä muutos ei juuri näy asiakkaalle. Asiakas asioi aina Ylä-Satakunnan asiakaspalvelun tai mediamyynnin kanssa. Mahdollisen vedosliikenteen asiakas käy suoraan valmistuksen kanssa.
Valmistettavien ilmoitusten määrä vaihtelee suuresti. Hiljaisimmilla viikolla valmistustyötä tarvitaan vain muutama tunti, vilkkaimmilla viikoilla jopa yli 40 tuntia.
Painetun lehden taittaminen tapahtuu siten, että ensin sivuille sijoitetaan myydyt ilmoitukset ja niitä koskeva varaustieto.
Tämän jälkeen alkaa varsinainen taitto, joka tapahtuu toimitussihteeri Heikki Pettisen johdolla. Toisena taittajana toimii Niina Kivioja, jatkossa myös Mari Kallio.
Sinänsä itse taitto on varsin nopea toimenpide. Taitto aloitellaan yleensä maanantaina iltapäivästä ja valmista on tiistaina kello 15 mennessä. Joskus lehteä taitetaan valmiiksi artikkelisivujen osalta jo loppuviikosta.
Koko aikaa taittavat toimittajat eivät suinkaan taita, vaan tekevät välissä myös juttujakin.
Juttu jatkuu kuvien jälkeen.
Ylä-Satakunta on painettu Tampereella Sanoma Manulla vuoden 2020 alusta lukien.
Sanoma Manun myyntijohtaja Antti Linnakylä ja palveluasiantuntija Reija Pahkakangas tekevät tiiviisti yhteistyötä Ylä-Satakunnan suuntaan. Oikealla kuvassa Sanoma Manun Jussi Lätti.
Sanoma Manun Tampereella sijaitseva paino on yksi Suomen moderneimmista.
Maanantain toimituspalaverin jälkeen paino saa infon kuluvan viikon osoitteista sekä lehden koosta. Pian tämän jälkeen valmiita sivuja on mahdollista siirtää painoon odottamaan.
Ylä-Satakunta on painettu vuoden 2020 alusta Sanoma Manun painossa Tampereella. Käytössä on yksi Suomen moderneimmista painokoneista.
Lehden sivut pyritään oikolukemaan ja saamaan valmiiksi tiistaisin kello 15 mennessä. Tämän jälkeen päätoimittaja tekee vielä viimeisen tarkastuksen sivuihin kello 16 mennessä.
Painopaperista noin puolet on suomalaista. Loput tulee Norjasta tai Ruotsista. Lehti painettaisiin mielellään yksinomaan suomalaiselle paperille, mutta sitä ei ole riittävästi saatavilla.
Painosta lehdet etenevät Postin jakelukeskuksiin. Levikkialueella Parkanossa, Karviassa ja Kihniössä lehti jaetaan ilmestymispäivänä eli keskiviikkona. Kuntien keskuksissa lehti on varhaisjakelussa, joten se on jo aamukuudeksi postilaatikossa.
Levikkialueen ulkopuolella lehti tulee jatkossa vuorojakelussa joko torstaisin tai perjantaisin. Eräillä varhaisjakelualueilla lehti saattaa tulla osoitteellisena varhaisjakelun mukana siten, että se kannataan tilaajille torstaisin.
Kuluvan, eli vuoden 2023 aikana Postilla on käytössä rinnalla vielä alueittain muita vanhoja jakelutapoja. Niiden parissa oleville lehden pitäisi tulla toistaiseki torstaisin, kunnes alue siirtyy uusiin jakelumuotoihin.
Painetusta lehdestä syntyy taittoprosessin jälkeen itsestää niin sanottu näköislehti. Se on luettavissa heti keskiviikkona kello 00.00 alkaen.
Näköislehti vastaa ulkoasultaan ja sisällöltään painettua lehteä. Lisäksi sitä voidaan rikastaa tietyillä ominaisuuksilla. Tällä hetkellä on käytössä muun muassa mahdollisuus kuunnella joko koko lehti tai haluttu juttu.
Ylä-Satakunnan tarkoituksena on laajentaa jossakin vaiheessa nykyistä näköislehtiarkistoa taaksepäin.
80 prosenttia Ylasatakunta.fi:n käyttäjistä käyttää sivustoa mobiililaitteilla. Sivuston käyttäjämäärä lisääntyy tasaisesti. Sosiaalisen median merkitys liikennettä Ylasatakunta.fi-sivustolle ohjaavana kanavana on puolestaan vähentynyt. Tätä selittää se, että suurin osa käyttäjistä tulee sivustolle suoraan esimerkiksi omalle päätelaitteelle asennetun sivuston tai selaimen linkkien kautta.
Ylasatakunta.fi:n uutisvirtaan päivitetään uusia uutisia siis päivittäin. Vuoden 2020 alussa avattua sivustoa on uudistettu matkan varrella.
Verkkosivujen kävijävirta on kasvanut tasaisesti, kun yhä useampi lehden tilaaja on siirtynyt niin sanotuksi hybridikäyttäjäksi: heille tulee painettu lehti, mutta verkkopalvelu on aktiivisesti käytössä rinnalla. Uusista tilaajista merkittävä osa on pelkkiä digitilaajia.
Liikenne verkkosivustolla on yllättävän tasaista. Liikenne vilkastuu aamuseitsemältä jatkuen iltakymmeneen. Kovat uutiset muodostavat luonnollisesti suuriakin kävijäpiikkejä.
Mielenkiintoinen – ja lehden kannalta tervetullut – ilmiö on, että sosiaalisen median merkitys liikenteen tuojana sivustolle on vähentynyt jatkuvasti.
Suurin osa käyttäjistä tulee sivustolle suoraan selaimen linkityksen tai päätelaitteelle asennetun PWA-sivuston kautta.
Ylä-Satakunnan organisaatio
Ylä-Satakunta-lehden päätoimittajana ja lehteä kustantavan Ylä-Satakunnan Sanomalehti Oy:n toimitusjohtajana toimii Jukka Huikko, joka aloitti tehtävässä kesäkuussa 2019.
Toimituksen muodostavat toimitussihteeri Heikki Pettinen, tuottaja-toimittaja Niina Kivioja sekä toimittajat Mari Kallio ja Maarit Lehto-Alatalo.
Toimituksen avustajina toimivat Arto Papunen, Laura Jokisalo, Jussi Rantala ja Aulis Alatalo.
Asiakkuuspäällikkö-tuottajana työskentelee Marko Huhta, joka vastaa mediamyynnistä, asiakaspalvelusta sekä Markkinointipalvelu Viestitulen liiketoiminnasta. Asiakaspalvelun ja mediamyynnin työntekijänä työskentelee Riitta Alamettälä.
OivaMainoksen ilmoitusvalmistuksessa Ylä-Satakunnan asiakkaita palvelevat asiakkuuspäällikkö Natasha Hjelm sekä graafiset suunnittelijat Sini Kulmala, Aino Hakala ja Opri Keskinen.
Taloushallinnosta vastaa Suomen Lakitilitoimisto Oy ja laskutuksesta Ropo.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.