”Pimeyttä ei voi poistaa, mutta valoa voi aina lisätä.” Näin on todennut keskitysleiriltä hengissä selviytynyt psykiatri Viktor Frankl.
Ihmisellä on siis taipumus eksyä Jumalan suunnittelemalta polulta. Paluu harhateiltä on kuitenkin mahdollista.
Näin vuoden alkuun muistetaan kastetta, ja sunnuntaina jaettiinkin viime vuonna kastettujen kastelinnut takaisin perheille. Kaste on koko pappisurani ollut lempitoimitukseni, ja sitä se on tänäkin päivänä.
Jeesus antoi lupauksen, kun hän kehotti seurakuntaansa kastamaan ”kaikki kansat” hänen opetuslapsikseen. Uusi vuosi on alkanut, ja on hyvä muistaa hänen antamansa lupaus koko vuoden ajan.
Jouluvalmistelut tapahtuvat useimmiten muiden arkikiireiden lomassa. Puhutaankin niin sanotusta joulustressistä. Kiirettä pukkaa eikä odottamattomiin takaiskuihin olisi oikein varaa. Kuitenkin usein sattuu, että juuri väärällä hetkellä niinsanotusti tuulettimeen lentää osittain pilkottua orgaanista ainetta; sähkökatko aatonaattona, ajoneuvorikko kesken tapaninpäivän ajelun, norovirus lapsiperheessä. Mitä näitä nyt on.
Silloin teidän huulillanne on laulu niin kuin pyhän juhlan aattoiltana ja sydämessänne ilo niin kuin niillä, jotka kulkevat huilujen soidessa Herran vuorelle, kohden Israelin turvakalliota (Jes. 30:29).
Vuosi sitten itsenäisyyspäivänä kuuntelin Kihniön seurakuntatalolla Veteraanin iltahuudon mieskuoron laulamana. Samalla katselin seinällä olevaa suurta kivitaulua, johon on kaiverrettu nuorukaisten nimiä. Nuoria miehiä, jotka antoivat voimansa, unelmansa, tulevaisuutensa, kaikkensa, koko elämänsä.
Muistan lapsuudestani koulumatkan sähkötolpista julisteen, joka lyhykäisesti julisti maailmanloppua: "Jeesus tulee pian, oletko valmis".
Sitten Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta Hän panisi kätensä heidän päälleen ja rukoilisi. Opetuslapset nuhtelivat tuojia, mutta Jeesus sanoi: ”Antakaa lasten olla älkääkä estäkö heitä tulemasta minun luokseni, sillä heidän kaltaistensa on taivasten valtakunta.” Ja Hän pani kätensä heidän päälleen. Sitten Hän lähti sieltä.
Jeesus kehotti meitä murehtimaan vain meneillään olevasta päivästä ja unohtamaan huomisen, mutta välillä tuntuu vaikealta muistaa samankaan päivän asioita. Helposti arjen elämä saa meidät unohtamaan uskossakin perusasiat. Lähestyessämme kirkkovuoden loppua ja uuden kirkkovuoden alkua, lähestymme samalla myös uskon perusteita.
Marraskuisena sunnuntaiaamuna kahvi on tippumassa, pöytää koristavat kakun lisäksi lasten tekemät kortit ja lahjat. Myös toisaalla mies saa yllätyksekseen onnittelut, vaikka ei lapsille varsinaista sukua olekaan.
Pyhäinpäivänä Jeesuksen seuraajien joukkoa kehutaan tosi onnellisiksi (Matt.5). Olen usein pohtinut, että keitä ne autuaat tänään olisivat? Että olisiko se jokin uskovien erityisryhmä, moraalisesti parempi porukka, joiden usko näkyy erityisellä tavalla elämässä vai...?
Rikoksia tunnustetaan, joskin harvoin syntejä tunnustetaan, kuka enemmän, kuka vähemmän. Raamatun teksteissä tunnustaminen on kuitenkin huomattavasti monimerkityksellisempi ja laajempi asia.
Kastetoimituksessa sytytetään kastetulle kastekynttilä, jonka yhteydessä luetaan Jeesuksen sanat: Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo. (Joh. 8:12).
Anni on taapero, joka on tuonut äitinsä muskariin kirkon mäelle. Äiti on hieman väsynyt, mutta hän on päättänyt lähteä muskariin itsensä ja lapsensa vuoksi. Äiti tietää, että hän saa vertaistukea muskariin kokoontuneilta äideiltä ja isiltä. Muskari on heille yksi viikon kohokohdista.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.